Het KidsTennis concept

KIDSTENNIS_CMYKMet KidsTennis heeft Tennis Vlaanderen een opleidingsconcept ontwikkeld voor kinderen van 3 tot 12 jaar. KidsTennis heeft tot doel meer kinderen aan te trekken naar het tennis en hen op een leuke en correcte manier te leren tennissen. TC Bocholt ondersteunt deze filosofie ten volle en is vanaf het eerste moment vol overtuiging mee in dit project gestapt. Onze lessen zijn gebaseerd op de officiële KidsTennis cursus van Tennis Vlaanderen. De opleiding is opgedeeld in vaardigheidsniveaus die telkens een andere kleur hebben. Kinderen leren stap voor stap tennissen op een aangepast terrein met een ander type bal. Aan de hand van testjes en diploma's kunnen ook de ouders de tennisevolutie van hun kind volgen. We nemen bovendien ook deel aan de tornooitjes georganiseerd in het kader van KidsTennis (de zogenaamde KidsToer tornooien).

Een KidsTennisser beleeft niet alleen veel plezier, hij of zij leert ook op een kwaliteitsvolle manier tennissen.

Start met de mooiste sport ter wereld dankzij KidsTennis: bekijk filmpje

De kleuren

In tennis speelt je klassement een belangrijke rol, maar dit is voor jonge kinderen nog niet van toepassing. Nochtans is het belangrijk op iedere leeftijd een gevoel van vooruitgang te ervaren. De 5 KidsTenniskleuren zorgen ervoor dat er naar een doel kan gewerkt worden.

Per kleur worden progressief enkele technische en tactische vaardigheden aangeleerd. Op het einde van elke lessenreeks worden dan een aantal testjes georganiseerd die de kinderen toelaten om over te gaan naar een volgende kleur of level. De moeilijkheidsgraad stijgt hierbij per kleur en level, maar er wordt altijd ook veel belang gehecht aan het plezier hebben in tennis.

Per kleur gebruiken de gediplomeerde lesgevers aangepaste ballen en een op maat van de kinderen aangepaste terrein-indeling.

WIT

Wit is het eerste opleidingsniveau. Het vormt een goede en leuke voorbereiding op de verdere tennisontwikkeling.

Wat leer ik?

In deze kleur gaan kinderen op een plezierige manier bewegen en spelen in een tenniswereld. Ze beleven plezier en maken vriendjes. De algemene motorische vorming wordt gestimuleerd met coördinatie-oefeningen en algemene bewegingservaring met een eerste aanzet voor de verschillende technieken.

filmpje: klik hier

 

BLAUW

Blauw is het 2de opleidingsniveau voor kids van 2de kleuterklas tot en met 1e leerjaar. Kinderen spelen op een kleiner aangepast terrein (2,75m op 8,23m) over de breedte van het enkelterrein.

Wat leer ik?

*kennismaking met tennis via tennisspelletjes

*juist contactpunt vinden

*veel spelen en plezier beleven

*tijdens de les worden veel basisoefeningen tennis en coördinatie en spelletjes gedaan om gemakkelijker te leren tennissen

filmpje: klik hier

 

ROOD

Rood is het 3de opleidingsniveau voor kids van 3de kleuterklas tot 3de leerjaar. Je speelt over de breedte van het dubbelterrein (5,5m op 11m).

Wat leer ik?

*je bewegingen worden groter: je leert je slag voor te bereiden en uit te zwaaien.

*coördinatie

*veel spelen en plezier beleven

*de eerste stappen in het spelen van echte wedstrijden

filmpje: klik hier

 

ORANJE

Oranje is het 4de opleidingsniveau voor spelertjes van 2de leerjaar tot 5de leerjaar. Je speelt op een korter en smaller terrein (18m).

Wat leer ik?

*tactiek wordt belangrijker: je leert ‘diep' en ‘breed' spelen

*je leert met de bovenhandse opslag het punt te starten

*het dubbelspel komt aan bod

*conditie

*veel spelen en plezier

filmpje: klik hier

 

GROEN

Groen is het laatste opleidingsniveau voor spelers van 4e leerjaar tot 2e middelbaar. Je speelt op een 21m-terrein.

Wat leer ik?

*verfijnen van de slagen

*tactiek toepassen, scoren, doen mislukken, ...

*sterk starten van het punt met de bovenhandse opslag en terugslag

*conditie

*mentale vaardigheden

filmpje: klik hier

Kleuren doorlopen

De beginnende tennisser start in Blauw 1 om uiteindelijk Groen te bereiken. De richtleeftijden zijn voor kinderen die instappen op jonge leeftijd (voor Blauw GO dus op 5- of 6-jarige leeftijd). Spelers die bijvoorbeeld op 9-jarige leeftijd beginnen tennissen, zullen ook starten in Blauw en de kleuren doorlopen. Voor hen zullen de richtleeftijden niet van toepassing zijn. Oudere kinderen zullen wellicht ook sneller vorderen dan jongere kinderen.

Als TC Bocholt hebben wij bovendien nog enkele kleuren toegevoegd aan de Kidstennis kleuren van Tennis Vlaanderen: Geel, Paars en Bruin. Dit werd gedaan om bij de Kids +12 jaar ook een duidelijke indeling te krijgen.

Geel zijn de late instappers van +12 jaar en spelen eigenlijk met de zelfde bal als de kids van Groen. Zij kunnen deelnemen aan de Tienertoer tornooien. Paars  zijn de kinderen van +11 jaar die reeds deelnemen aan Interclub of Volvo toer tornooien. Zij trainen met een harde bal. Bruin is de kleur van +14 jarige Tieners die ook reeds Interclub, Volvo toer of Open tornooien spelen. Een aantal van de spelers van Paars en Bruin zal ook reeds komen helpen in de trainingen van blauw en rood.